Genfærd

Man kan jo diskutere, om der findes spøgelser – eller genfærd. I fjernsynet så jeg en udsendelse, der giver en rigtig god forklaring på fænomenet.

DR2’s TV-program “Danske Slotte” fra Dragsholm med Anne Hjernøe og Anders Agger

Genudsendt 23.6.2012.

 

Dragsholms Seniorguide Niels Evald fortæller om genfærd. Det hedder ikke spøgelser, men genfærd.

 

Niels Evald forklarer:

 Jeg tror ikke, at der findes genfærd, jeg ved det. Vi kan alle risikere at blive genfærd.

 Det er et spørgsmål om, under hvilke omstændigheder, I afgår ved døden. Hvis I er det, som psykiatere kalder ”out of the body-situation”, altså at man er ”ude af sig selv”. Det kan man være af fryd eller af smerte eller af skræk. Hvis I er i en rædselsfuld situation, som f.eks. hvis I er i et højhus, der brænder. Nu vælter røgen op gennem elevatorskakterne og sætter elevatorerne ud af funktion, kommer op ad trappeopgangen og I sidder på 38. etage og ved, at I kan ikke komme ned, ikke komme ud, ikke komme op. Så kommer varmen og I bliver så rædselsslagne over, at I ved at I skal dø, at I er ude af Jer selv af skræk. Det er naturens måde at beskytte Jer mod smerter på. Nå flammerne tager Jer, kan I ikke mærke det, fordi – I er der ikke!  Jeres krop forsvinder og når I så kommer til Jer selv igen, så har I et problem. Der er ingen krop. I er dømt til at færdes igen og igen, så længe dette firmament (himmelhvælvning) består. Deraf ordet genfærd. Og dem har vi her på slottet.

 

De har ingen krop. Du kan ikke lugte dem, du kan ikke se dem, du kan ikke høre dem, men du kan føle dem. Hvis de ønsker at komme i kontakt med Jer, så tager de varme fra Jer og det føler I som et gys, et kuldegys. Ganske kort. Hvis det sker, så lad vær med at skrige og blive hysterisk. Det I gør, det er at finde ud af, hvor kulden kommer fra. Saml hælene, armene ned langs siden og så en høflig hilsen, hvorved I markerer, at ”jeg accepterer Deres tilstedeværelse” og ved at hilse dem giver jeg dem en form for identitet, så de faktisk er noget. Herover bliver det stakkels genfærd så henrykt over, at nogen regner med det. I får noget helt fantastisk retur. I kan ikke færdes, uden at der er én bag ved Jer, der går og passer på Jer.